Вимоги / Requirements

Image

Вимоги до публікацій

Кожній статті журналу присвоюється DOI – міжнародний цифровий ідентифікатор об’єкта (ЦІО), англ. Digital object identifier (DOI) – серійний номер, що використовується для постійної та унікальної ідентифікації об’єктів будь-якого типу. DOI використовується для «сталої ідентифікації зразків інтелектуальної власності в цифровій мережі та асоціювання структурованих даних в розширюваний спосіб»).

Наукові статті, що подаються до друку, повинні бути написані українською чи англійською мовою та містити матеріал, не опублікований раніше. Відповідно до вимог ВАК України (Постанова № 7-06 від 15 січня 2003 р.) необхідно дотримуватися таких елементів написання статей: постановка проблеми у загальному вигляді та її зв'язок із важливими науковими чи практичними завданнями; аналіз основних досліджень і публікацій, в яких започатковано розв'язання даної проблеми і на які спирається автор, виділення невирішених раніше частин загальної проблеми, яким присвячується означена стаття; формулювання цілей статті (постановка завдання); виклад основного матеріалу дослідження з повним обґрунтуванням отриманих наукових результатів; висновки з даного дослідження і перспективи подальших розвідок у даному напрямку. З метою дотримання зазначених вище вимог до наукової статті слід жирним шрифтом виділити такі елементи статті: постановка проблеми, аналіз актуальних досліджень, мета статті, виклад основного матеріалу, висновки та перспективи подальших наукових розвідок.

Обсяг статті, включно зі списком цитованої літератури (8-14 джерел), повинен становити  7-10 сторінок формату А4. Шрифт – Times New Roman. Відстань між рядками –1,15 інтервали комп'ютерного стандарту, кегель 12; поля: 25 мм з усіх берегів.

При поданні статті до друку авторам слід дотримуватися таких вимог:

  • не здійснювати ущільнення або розрідження інтервалів між літерами;
  • не відбивати абзаци табуляціями або багаторазовими пробілами;
  • використовувати лапки формату « »;
  • між ініціалами та прізвищем ставити нерозривний пробіл (Ctrl+Shift+пробіл);
  • використовувати лише графічні елементи, виконані у графічних редакторах із високою якістю деталей;
  • використовувати формат файлу для відправки в редакцію
  • Увага! Кількість авторів однієї публікації не повинна перевищувати трьох!

Рукопис оформляється згідно з Держстандартом ДСТУ 3008-95. У верхньому лівому куті першої сторінки рукопису ставиться УДК, у правому – ініціали та прізвище автора (авторів), ORCID ID автора (реєстрація ORCID ID здійснюється на сайті orcid.org), назва закладу.

Нижче посередині рядка – заголовок статті великими літерами (жирним шрифтом).

Нижче, через порожній рядок – анотація українською мовою (обсягом 1800-2000 знаків), ключові слова (8-10 курсивом).

Нижче, через порожній рядок, подається текст статті.

Через порожній рядок – список використаних джерел.

Після списку використаних джерел – анотація англійською мовою (обсягом не менш як 1800-2000 знаків), ключові слова (8-10 курсивом). Над анотацією потрібно зазначити прізвище та ініціали автора (авторів), назву статті англійською мовою. Увага! Комп’ютерний переклад не допускається.

Стаття має бути ретельно перевірена й повністю відредагована. Матеріали, в яких допущені будь-які помилки, до друку не допускаються.

За зміст публікацій та достовірність викладення матеріалів несе відповідальність автор.

До статті додаються:

1. Довідка про авторів (у окремому файлі): прізвище, ім'я, по батькові, місце роботи, посада, науковий ступінь, вчене звання, домашня адреса / адреса для листування (адреса електронної пошти), адреса для відправки збірника (відділення «Нової пошти»), контактні телефони.

2. Відзив-рекомендація наукового керівника (для аспірантів і здобувачів, що подають одноосібні статті) додається окремим файлом (лаконічно зазначається новизна, особистий внесок автора, рекомендація до друку).

Текст статті та довідка про авторів надсилаються на електронну пошту збірника  actualni.putannja.pmo@gmail.com

Науковий збірник видається двічі на рік.

Увага! Комп’ютерний переклад не допускається.

Кошти на видання (друковане або електронну версію) надсилаються після повідомлення на електронну адресу автора про прийняття редколегією статті до друку протягом наступних 10 днів після отримання повідомлення.

Рішення про публікацію ухвалюється після рецензування статті членами редколегії (або запрошеними фахівцями). Для досягнення більшої об’єктивності оцінки наукового змісту статей проводиться незалежне, конфіденційне рецензування (без зазначення прізвищ авторів і рецензентів). Відхилені рукописи авторам не повертають.

Критерії оцінки:

  • відповідність назви статті її меті та змісту;
  • обґрунтування актуальності, чітка постановка проблеми та її зв'язок із важливими науковими / практичними завданнями;
  • аналіз основних досліджень і публікацій, в яких започатковано розв'язання даної проблеми і на які спирається автор (всі запозичені факти і цитати мають подаватися з посиланнями на оригінал чи першоджерело);
  • виклад основного матеріалу дослідження з повним обґрунтуванням отриманих наукових результатів;
  • наукова новизна і практичне значення отриманих результатів;
  • чіткі висновки з даного дослідження і визначені перспективи подальших розвідок у даному напрямку;
  • список використаних джерел, на які є посилання у тексті статті.

Після публікації наукового журналу електронні версії статей будуть розміщені у відкритому доступі на сайті збірника https://fizmat.sspu.edu.ua/aktualni-pytannia-pryrodnycho-matematychnoi-osvity та на сайті наукової лабораторії СумДПУ імені А.С. Макаренка.